Zmaga slovenske ekipe Zveze šoferjev in avtomehanikov ZŠAM

Krakov, Poljska 28.9.2014

Rezultati tekmovanja (ZIP)

Prispevek v oddaji Volan

Na 29. svetovnem prvenstvu poklicnih voznikov v Krakovu, ki ga vsaki dve leti organizira Svetovna zveza šoferjev UICR, je slovenska himna na večer zaključka dvodnevnega prvenstva zadonela kar dvakrat. Prvič je oznanila novega svetovnega prvaka v kategoriji »avtobus«, Srećka Djukića, poklicnega voznika podjetja LPP Ljubljana in člana ZŠAM LPP Ljubljana. Srećko je za prejem najžlahtnejše medalje moral premagati titansko konkurenco najboljših šoferjev iz štirinajstih držav vsega sveta. Za dosego naslova je tako moral opraviti vožnjo na zahtevnem tekmovalnem poligonu, ki ga tvori trinajst različnih ovir. Tu se vozniki preizkušajo v veščinah obvladovanja vozila ekstremnih dimenzij in teže, kjer mora voznik doseči nivo znanja in spretnosti, s katerim popolnoma obvlada prav vse zunanje mere vozila in pri tem kljubovati vsem možnim stresnim in motečim faktorjem okolja. Srećko je za zmago moral opraviti še test iz znanja teorije o prometnih predpisih ter prve pomoči. Tretja naloga, ki je bila zastavljena vsem tekmovalcem pa je bila pregled vozila, pri čemer mora voznik opraviti redni pregled vozila pred vožnjo in pri tem zaznati vse pomanjkljivosti.

Slovenska reprezentanca Zveze ZŠAM s člani nacionalne delegacije

Svetovna zveza UICR poleg najboljšega posameznika razglasi tudi najboljšo ekipo iz posameznih tričlanskih nacionalnih ekip, ki tekmujejo v skupno šestih tekmovalnih kategorijah: avtobus, kamion, kamion s prikolico, vlačilec, kombi in kategoriji mladi voznik do starosti 25 let. Zmagala je ekipa ZŠAM Slovenije, v kateri sta se poleg zlatega Srećka borila še Sebastijan Vadnau in Robert Kuzma, prav tako poklicna voznika pri LPP Ljubljana.

Najboljši vozniki avtobusa na svetu, z leve Robert Kuzma, Sebastjan Vadnau, Srećko Djukić

Slovenija je tako prvič prejemnica zlate medalje in naslova svetovnega prvaka na tem edinstvenem prvenstvu, s čimer je kronala  zbirko uspehov iz tekmovanja iz leta 2004 v Varaždinu in leta 2008 v Torinu. V Varaždinu je srebro prejel Robert Kuzma in je tekmoval tudi letos, tako kot tudi drugi  slovenski šampion iz ekipe, Sebastijan Vadnau. Kot tretji član takratne ekipe je tekmoval še Roman Kuzma, ki je tudi sodelavec obeh sotekmovalcev v ljubljanskem LPP in je letos tekmoval kot voznik v ECO kategoriji. Iz Torina pa je bron med vozniki avtobusa odnesel tokratni član najboljše ekipe na svetu, Sebastijan Vadnau.

Razglasitev najboljše reprezentance v kombinaciji vseh kategorij Nizozemske skupaj s člani sodniškega senata UICR. Prvi z desne Robert Kastner podpredsednik UICR, poleg Zlato Zaletel iz ZZŠAM

Roman Kuzma je tekmoval v ECO kategoriji

Slovenski šampioni s predstavniki nosilke nacionalne reprezentance Zveze ZŠAM Slovenije, sekretarjem Dejanom Vidicem v sredini in podpredsednikom Milanom Pečnikom na desni

Srečko Djukič ob razglasitvi naslova prvaka

Srečno vožnjo!

Donatorji SP 2014:
(po abecednem vrstnem redu)

1. Autocommerce d.o.o.
  2. BTC d.d. Ljubljana
  3. Elektro Celje d.d.
  4. Izletnik Celje
  5. Javna agencija RS za varnost prometa AVP
  6. Kobal transporti d.o.o.
  7. Ljubljanski potniški promet LPP d.o.o.
  8. Občina Dobrna
  9. Občina Prebold
  10. Občina Žalec
  11. Pošta Slovenije d.d.