Šolarje bodo pričakali z bananami

Na šolskih poteh bo po vsej Sloveniji na prvi šolski dan več kot 500 prostovoljcev, ki bodo skrbeli za varnost najmlajših učencev

Ljubljana – Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZZŠAM) je predstavila aktivnosti ob začetku novega šolskega leta, ki bodo tudi letos usmerjene v varnost otrok na šolskih poteh. ZZŠAM je ena najstarejših nevladnih organizacij, ki se ukvarja izključno z varnostjo v prometu. Prostovoljci, ki so v povprečju stari dobrih 54 let letno opravijo kar okoli 16.000 prostovoljnih delovnih ur, prevozijo 51.000 kilometrov, največ pa se ukvarjajo s prometno varnostjo v prometu. Na prvi šolski dan 3. septembra bo na šolskih poteh sodelovalo več kot 500 članov, ki bodo razporejeni v bližini osnovnih šol po vsej Sloveniji. »Letos smo se odločili, da bomo otroke na prvi šolski dan na njihovo pot v šole pospremili na nekoliko drugačen način. S pomočjo donatorja smo za otroke pridobili banane, ki so rumene barve in nekako simbolizirajo znake za nevarnost. Banane bodo naši prostovoljci delili tako, da bodo najmlajše, ki bodo na šolski pot sami ali bodo imeli spremljevalce, povprašali kaj pomeni prehod za pešce ali kakšen je pomen zelene luči na semaforju, za pravilen odgovor pa bodo dobili zdrav sadež,« je o aktivnostih ZZŠAM Slovenije je povedal sekretar Fadil Mušinović.

Prostovoljci bodo na prvi šolski dan predvsem na kritičnih točkah na šolskih poteh in pomagali ne samo otrokom ampak tudi drugim šibkejšim udeležencem v prometu. Aktivnosti se bodo začele pol ure pred začetkom in zaključile pol ure po koncu šolskega pouka. Poleg aktivnosti na prvi šolski dan bo ZZŠAM Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost v prometu (AVP) letos že drugič izvajala šolsko prometno službo, ki bo organizirana v času med 10. in 15 septembrom in v tednu po novembrskih počitnicah. Za šolsko prometno službo v ZZŠAM želijo, da bi bila vzpostavljena skozi celotno šolsko leto, saj se po prvih šolskih dneh aktivnosti za varnost najmlajših udeležencev zmanjšajo. V oktobru bodo člani združenj v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in AVP opravili poostren nadzor nad nevarnimi nivojskimi železniškimi prehodi.

AVP, ki na področju varnosti cestnega prometa zgledno sodeluje z ZZŠAM Slovenije, v času med 27. avgustom in 9. septembrom koordinirajo nacionalno preventivno akcijo Začetek šolskega leta, ki je namenjena varni vključitvi otrok v promet. V okviru akcije izvajajo številne preventivne aktivnosti v sodelovanju s policijo lokalni SPV in nevladne organizacije. »Letos je stanje varnosti prometa ugodno, v prometnih nesrečah je bilo do konca junija udeleženih 228 otrok starih do 14 let, od tega jih je bilo 47 povzročiteljev. Ne beležimo smrtnih žrtev, 17 udeležencev je bilo težje, 192 lažje poškodovanih. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 182 mladostnikov, med njimi je bilo 65 povzročiteljev. V tej starostni skupini ena smrtni žrtev, 17 je bilo težje in 128 lažje poškodovanih,« je pojasnila Dragana Trivundža Tomanić iz AVP.

Vloga nevladnih organizacij pri zagotavljanju prometne varnosti ima velik pomen in se ga v AVP zavedajo. Agencija je podprla 30 projektov društev in zavodov, na področju projektov za otroke in mladino pa sedem. Z ZZŠAM Slovenije so že lansko leto izvajali pilotni projekt šolske prometne službe, po analizi in ovrednotenju letošnjih aktivnosti pa bodo določili smernice za prihodnje leto. Med cilji so vsekakor varnost otrok na prehodih za pešce, več aktivnosti na šolah in vzpodbuda staršem in otrokom, da bi prihajali peš in se počutili varne. Pešačenje in kolesarjenje imata pozitivne učinke na zdravje, zato je treba zagotoviti varne šolske poti, odpraviti kritične točke, zagotoviti dobro in varno infrastrukturo in uvajati prometno tehnične ukrepe kot so osvetljeni prehodi za pešce in ukrepi za umirjanje hitrosti.

Prostovoljci ZZŠAM Slovenije bodo na prvi šolski dan v enotnih oblačilih, šolarjem pa bodo razdeljevali banane.

 

 

»Aktivni za varnost v prometu»