Raziskave so pokazale, da vsak tretji Evropejec premalo spi. To lahko negativno vpliva na vožnjo, saj voznik zaradi pomanjkanja koncentracije in počasnejših reakcij vozi podobno kot pod vplivom alkohola. Utrujenost je vzrok za vsako peto prometno nesrečo v Evropi in kar vsak peti voznik je priznal, da je že zaspal za volanom.

Oznake nad avtocestami in ob njih opozarjajo na nevarnost predolge vožnje brez počitka, ob zaznanih znakih utrujenosti, kot je vožnja iz smeri, pa lahko voznika opozori tudi njegovo vozilo. Asistenčni sistemi za nadzor zbranosti voznika uporabljajo naprej usmerjeno kamero za zaznavanje oznak na cestišču in če ugotovi nenamerne odmike vstran, prikaže simbol s skodelico kave, da opozori voznika na nujnost premora med vožnjo.

Voznik je lahko izpostavljen številnim pritiskom, naj nadaljuje vožnjo – vsi bi radi čim prej prišli domov. A majhna kavna skodelica, ki se kot opozorilo pojavi na armaturni plošči, je lahko učinkovito opozorilo, da je najpomembneje na cilj prispeti varno, tudi če je treba zaradi tega prekiniti vožnjo, si malce odpočiti ter okrepčati. Poleg skodelice kave koristijo tudi osvežilni brezalkoholni napitki, nekaj koščkov čokolade in predvsem razgibalne vaje s katerimi pospešimo krvni obtok in odpravimo bolečine v hrbtu, ki nastanejo med dolgotrajnim sedenjem za volanom.